info@bisen.com.tr
+90 212 344 0 212
Anasayfa » Bilgi Bankası » Sıkça Sorulan Sorular
» Sektörel Sözlük
» Enerji Linkler
» Sıkça Sorulan Sorular
Sıkça Sorulan Sorular
1- Enerji sektörü neden özelleşiyor?
Bu özelleşmenin en önemli nedeni Avrupa Birliği uyum yasaları olarak karşımıza çıkıyor. Bu yasa gereği, devlet sadece düzenleyici ve denetleyici rolü üstlenebilmektedir. Bu doğrultuda özelleşen enerji sektöründe denetleyici kurum EPDK’dır. EPDK her yıl tüketim limitleri açıklayarak, belirli tüketim limitlerini aşan tüketicilerin Serbest Tüketici olmasına izin veriyor. Limitlerin zamanla azaltılacağını ve son olarak da ev tüketicilerinin bu sistemden faydalanmasını öngörüyor.

2- Elektrik birim fiyatı neden daha ucuz?
EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) özel firmalara, üretim lisansı vermektedir. Bu lisansı alan firmalarda çeşitli yollarla üretmiş oldukları elektrik enerjisini, yine EPDK 'nın yönetiminde oluşturulan enerji borsasına, saatlik değişen fiyatlarla satabilmektedirler. Bu sayede de birim fiyat bazında bir indirim oluşmaktadır. Oluşan bu indirimli oranlarda sistem gereği tüketicilere yansıtılmaktadır. EPDK tarafından verilen bir diğer lisans tipi de Tedarik lisansıdır. Bu lisansı alan özel firmalar ise her gün saat 11.30'a kadar, kendi bünyelerinde bulunan tüketiciler, tüketim tahminlerini yaparak sisteme girmekle yükümlüdürler. Bu sistem sayesinde o günün tamamında oluşacak tüketim bilinerek üretim, tüketim dengesi oluşturulur ve bu sayede de toplam maliyeti minimuma indirilir. Oluşan bu indirimler de tüketicilere yansıtılır.

3- Birim fiyatı üzerinden indirim almak neden daha avantajlı?
Elektrik faturanızdaki temel kalem; Aktif Enerji Bedelinizdir. Aktif Enerji Bedeli = Tüketim Miktarı X Birim Fiyat, şeklinde hesaplanır. Bu bedele ilaveten, Dağıtım Bedeli, Enerji Fonu, TRT Payı, Belediye Tüketim Vergisi ve %18 KDV olmak üzere ek ücretler ödemektesiniz.

Bu ücretlerden Dağıtım bedeli sabittir. Yani elektriği aldığınız firma değişse de bu fiyatlar değişmemektedir. Fakat Enerji Fonu (%1), TRT Payı (%2), Belediye Tüketim Vergisi (%5) ve KDV (%18) değerleri yüzde olarak ifade edilen değerlerdir. Dolayısıyla, Aktif Enerji Bedeliniz düşerse, bu bedellerde de indirim yapılmış olmaktadır.

4- Serbest Tüketici Limiti ne kadardır?
2017 yılı itibari ile EPDK tarafından belirlenmiş olan Serbest Tüketici Limiti 2400 kWh tir. Aylık fatura tutarı KDV dahil ortalama 82 TL olan tüketiciler bu şartı yerine getirmektedirler.

5- Serbest Tüketicilerin avantajları nelerdir?
a- Serbest Tüketiciler yapacakları ikili anlaşmalar yolu ile diledikleri tedarikçiden enerji temin edeceklerdir.
b- Üretici ve tedarik şirketlerinin sağlayacakları fiyat avantajından yararlanabileceklerdir. Ayrıca esnek ve kendilerine göre uygun anlaşmalar yapabileceklerdir.
c- Serbest Tüketiciler her sözleşme süresi bitiminde tedarikçisinin performansını değerlendirecektir. Böylece zaman içerisinde kendisi için en uygun sözleşmeyi ve tedarikçiyi belirlemesi mümkün olacaktır. Tedarikçileri tarafından da anlık olarak alınacak bu veriler değerlendirilerek Serbest Tüketicilerin enerji maliyetleri en makul düzeye çekilebilecektir.

6- İndirim oranları ne kadar süreliğine geçerli olacak?
İndirim oranları, sözleşme süresi boyunca geçerli olacaktır.

7- Teklif vermek için neden faturaya ihtiyaç duyuluyor?
Tüketicin hangi tarifeye bağlı olduğu, tek ya da çok zamanlı sayacı olduğu, tüketim profili gibi bilgiler teklifimizin daha sağlıklı olması açısından önemlidir.

8- Tarifelerin ticarethane veya sanayi olması arasında fark var mı?
Evet, indirim miktarları ticarethanelerde ve sanayide farklılık göstermektedir. EPDK Sanayi Tarifesi birim fiyatlarının Ticarethane tarifesine göre daha düşük olması sebebiyle, Sanayi tarifelerine daha az indirim yapılabilmektedir.

9- OG (Orta Gerilim) ve AG (Alçak Gerilim) nedir?
36kV üzeri gerilim orta gerilim olarak adlandırılmaktadır. 1Kv altı gerilim ise alçak gerilim olarak adlandırılmaktadır.

10- Elektrik alınca tek muhatap BİSEN A.Ş. mi olacak?
BİSEN A.Ş., sadece “aktif enerjinin” satışıyla ilgilenmektedir. Enerjinin kullanabilir olarak size ulaştırılması sorumluluğu bölgenizdeki sorumlu Dağıtım Şirketindedir.

11- Dağıtım şirketinden BİSEN A.Ş.’ye geçişimin bana maliyeti ne olacak?
BİSEN A.Ş.’ye geçişte herhangi bir ek maliyet bulunmamaktadır.

12- Elektriği BİSEN A.Ş.’den alabilmem için ne gibi bir prosedür gereklidir?
Elektrik satışı konusunda BİSEN A.Ş. ile anlaşma yapmadan önce indirim oranlarımızı görmeniz açısından bizden teklif almanız gerekmektedir. Teklif içeriğinde bu işlem ile hangi tutarda bir kazanç sağlayabileceğinizi gösteren bir karşılaştırma tablosu bulunacak ve bu sayede ne kadar kar edeceğinizi görebileceksiniz. Teklifimizi değerlendirmenizi takiben, elektrik satışı konusunda BİSEN A.Ş. ile protokol imzalanacak, takiben sözleşme imzalanacaktır.

13- Elektriği BİSEN A.Ş.’den alırsam ekstra bir ücret ödemem gerekiyor mu?
Kesinlikle hayır.

14- Türkiye’nin neresinde olursam olayım elektriği BİSEN A.Ş.’den almam mümkün mü?
Kesinlikle evet.

15- Elektriği BİSEN A.Ş.’den alırsam herhangi bir kesinti yaşar mıyım?
Hayır. Mevcut sisteminizde teknik açıdan veya fiziksel olarak hiçbir değişiklik söz konusu değildir. Mevcut sisteminizi (hatlarınızı... vs.) kullanmaya devam edeceksiniz.

16- Elektriğe zam yapılırsa nasıl etkilenirim?
Elektriğe, yani EPDK Tarifesi ’ne devlet tarafından herhangi bir zam yapılması durumunda anlaşma şekline göre hareket edilir. Sabit İndirim Oranı ile anlaşma yapmışsanız; aynı İndirim Oranınızla elektrik kullanmaya devam edersiniz. Sabit Fiyat Anlaşması yapmış olan müşterilerimiz, tarife fiyat değişikliklerden etkilenmez. Tarifede zam ya da indirim olması halinde aynı fiyattan elektrik kullanmaya devam ederler.

17- Elektrik tedarikçisi değişim sürecinde herhangi bir elektrik kesintisi oluyor mu?
Hayır. Tedarikçi değişiminden kaynaklanan herhangi bir elektrik kesintisi olmuyor.

18- Herhangi bir arıza durumunda kimi arayacağım?
Serbest tüketicilerin elektrik tesisatlarında oluşan arızaların giderilmesi ve bakımlarının yapılması, tüketicinin bulunduğu bölgedeki elektrik Dağıtım Şirketinin yetki ve sorumluğundadır.

19- Sayaç uygunluğu nedir? Sayaç okumasını kim yapacak?
BİSEN A.Ş.’den enerji temini için sayacın elektronik (dijital) olması gerekmektedir. Elektrik sayaçlarının okunması, mevzuat gereği dağıtım şirketlerinin yetki ve sorumluluğunda olduğundan, sayaçlar abonenin bağlı olduğu Dağıtım Şirketi tarafından okunur. Endeks bilgileri, anlaşma yapılan özel tedarikçinin sistemine girilir. Müşteriye ise, Sayaç Okuma Tutanağı bırakılır.

20- Sayaç değişikliğinin gerektiği durumlarda ne yapmam gerekir?
Sayaç değişimi yapmak için bağlı bulunduğunuz dağıtım şirketine sayacınızı değiştirme isteğinize ilişkin dilekçe vermelisiniz. Daha sonra dağıtım şirketi sayaç değişim işlemi için gün ve saat belirleyip size iletecektir. Sayaç değişimi halinde müşterilerden herhangi bir bedel talep edilmez.

21- Elektrik faturamı kim gönderecek?
Anlaşma yapmanız halinde, faturanız indirimli olduğu için BİSEN A.Ş. tarafından gönderilecektir.

22- Sözleşme yapılan müşteriye ilk fatura ne zaman gönderilecek?
Geçiş işlemleri her ay yapılabilmekte olup, mevcut elektrik sağlayıcınızın onay süreci sebebiyle, elektrik tedarikine yaklaşık 1 Ay sonra başlanabilmektedir.

Son Evrak Teslim ve Kayıt Tarihleri : 04 Ocak - 04 Şubat - 04 Mart - 04 Nisan - …….
Tedarik Başlangıç Tarihleri : 01 Şubat - 01 Mart - 01 Nisan - 01 Mayıs - …....

23- Evlere elektrik veriyor musunuz?
Evet. 4. maddede belirtilen serbest tüketici limitini geçen her tüketici gibi evler de indirimli elektrik kullanma hakkına sahiptirler.

24- Kayıp Kaçak Bedelini, Dağıtım Şirketleri de alıyor mu?
Artık almıyor. Ocak 2016 döneminden başlayarak kayıp/kaçak bedeli tarifelerden çıkartılmış olup bu kalem altında bir bedel müşterilere yansıtılmamaktadır.

25- Ticarethane Grubuna hangi işletmeler girer?
Oteller, Restoranlar, Benzin İstasyonları, Dinlenme Tesisleri, Marketler, Büfeler, Hastaneler, Sağlık Merkezleri, Klinikler, Okullar, Yurtlar, Vakıflar, Site Ortak Kullanım Alanları, Binalar, İş Merkezleri Plazalar, AVM’ler, Mağazalar, Şantiyeler, Kamu Kuruluşları, Spor Salonları, Bankalar, Büro, Ofis… vb.

26- Mesken Grubuna hangi işletmeler girer?
Evler ve Siteler